Nikifor

  • Biografie
  • Kunstwerken
  • Referenties

Nikifor

Polen, 1895-1968

Nikifor was een Lemko (zgn Russniak) uit het Poolse Krynica. Zijn familienaam was Drowniak, maar hij was gekend als Nikifor Van Krynicki. Er is niet veel bekend over de jeugd van Nikifor maar hij zwerfde rond met zijn moeder, die vroeg stierf, in grote armoede. Door een slechthorendheid en gebrekkige spraak was school onmogelijk en werd de kunst zijn manier om zich uit te drukken.

De meeste werken werden uitgevoerd met waterverf, vaak op allerlei stukjes papier, later ook met gouache, pen en krijt. Hij noemde zich een ‘Professional Artist’ en droeg een kleine ‘workshop’ in een koffertje rond, dat uitgevouwen werd en waarmee hij zijn werken, vaak in serie, aan de man bracht. Het werk van Nikifor is zeer karakteristiek, haast iconisch met teksten en ongewone kleuren. Zijn voorliefde waren treinstations, militaire kazernes, kerkinterieurs en andere architecturale fantasieën. Daarnaast deed hij portretten, meestal van zichzelf in allerlei gedaantes, vaak als belangrijke personen, elegant, officieel in uniform of zelfs als bisschop.

Hoewel hij beperkte bekendheid tijdens zijn leven genoot, wordt hij nu gezien als belangrijk voor de Poolse schilderkunst en inspiratie voor anderen. In Krynica is het Nikifor Museum gevestigd.

ND. AUTOPORTRÄT MIT PORTRÄT Waterverf 21x30 cm.

Referenties